2:38 pm - Friday August 3, 0108

Scutirea directa de la plata accizelor prevazuta pentru gazul natural – comunicat de presa mfinante.ro

Prin Hotararea Guvernului nr.77/2014 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004, s-a prevazut ca pentru a beneficia de scutirea directa de la plata accizelor prevazuta pentru gazul natural la art. 20660 din Codul fiscal, utilizatorii au obligatia depunerii unei notificari la autoritatea vamala teritoriala incepand cu data de 1 aprilie 2014.

Prevederea a fost introdusa pentru aplicarea corecta a scutirilor de accize, avand in vedere ca furnizorii de gaz natural nu dipuneau de un document pe baza caruia sa probeze ca au livrat in regim de scutire de accize catre utilizatori care pot beneficia de aceasta facilitate.

Obligatia de a depune notificari la autoritatea vamala teritoriala nu se aplica in cazul consumatorilor casnici. Acest lucru rezulta si din prevederile actului normativ sus mentionat, care stipuleaza ca notificarea trebuie sa cuprinda informatii privind activitatea desfasurata de utilizator si cantitatea de gaz natural solicitata in regim de scutire. Astfel de informatii nu sunt solicitate consumatorilor casnici ci altor entitati prevazute de lege.

In scopul evitarii interpretarii eronate a prevederilor mentionate anterior, in proiectul de“Hotarare a Guvernului pentru aprobarea accizei specifice exprimatain echivalent euro pe 1.000 de tigarete si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004”, s-a prevazut, in mod expres, ca prevederile referitoare la depunerea notificarilor la autoritatea vamala teritoriala, pentru a beneficia de scutire directa de la plata accizelor, nu se aplica in cazul consumatorii casnici.

Sursa: mfinante.ro

Contadetop newsletter

Daca informatiile din acest articol ti-au fost utile atunci ABONEAZA-TE gratuit la newsletter-ul contadetop

Vei primi GRATUIT Ghidul "10 pasi pentru o inspectie fiscala linistita".

 

Filed in: Fiscalitate, Taxe si impozite

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Read previous post:
images (6)
Functiunea contului 4111 – clienti

Fii mereu la zi cu sirile din contabilitate si fiscalitate Ghidul inspectiei fiscale - CLICK AICI Debitorii... more »

Close