3:27 pm - Wednesday August 5, 2015

BNR a redus dobanda de referinta la leu

Miercuri, 8 ianuarie 2014, Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda de referinta la leu de la 4% la 3.75% si a scazut rezervele minime obligatorii in lei de la 15% la 12% si in valuta de la 20% la 18%. Cu aceste masuri BNR incearca sa relanseze economia Romaniei stimuland creditarea atat pentur firme cat si pentru populatie. Cum ne afecteaza asta si de ce a luat aceste masuri ?

Ce inseamna?

Intai si intai trebuie sa explic exact ce sunt cele doua masuri. Periodic, Banca Nationala a Romaniei ofera imprumuturi bancilor din Romania. BNR face acest lucru pentru ca bancile sa aiba bani si sa crediteze economia. Teoretic, bancile se imprumuta de la BNR la dobanda x si plaseaza la populatie sau firme la dobanda x+ceva. Acel “ceva” este profitul bancilor. Cu cat BNR imprumuta bancile mai ieftin (x e mai mic), cu atat (teoretic) si populatia se imprumuta mai ieftin. Pentru fiecare leu primit ca depozit, bancile trebuie sa puna si ceva deoprate, sa zicem un fel de garantie iar acel ceva este rezerva minima obligatorie. In aces moment este de 12%. Practic, pentru fiecare 100 lei primiti ca depozit, bancile trebuie sa puna acum deopate 12 lei urmad sa faca ce vor cu cei 88 ramasi. Cu cat RMO este mai mic, cu atat bancilor le raman mai multi bani sa faca “ceva”. Practic, scaderea rezervelor minime obligatorii lasa mai multi bani la dispozitia bancilor.

De ce?

Inca suntem in criza. Practic, economia Romaniei nu functioneaza prea bine si asta cred ca o simtim cu totii. Ca sa revenim la vremurile mai bune, firmele ar trebui sa produca mai mult, sa angajeze mai mult iar populatia sa consume mai mult. Asa , am avea cu totii ceva de facut. Teoria economica actuala spune ca cu cat intr-o economie sunt mai multi bani, sau mai ieftini, cu atat activitatea economica este mai puternica. Practic, daca dobanzile ar fi sa zicem 1% , toti am lua credite cu care sa cumparam cate ceva si am genera crestere economica (cel putin teoretic). BNR este institutia din Romania care controleaza cantitatea de bani din tara noastra. Scazand dobanzile , BNR incearca sa dea mai multi bani economiei, evident prin intermediul bancilor.

Ce o sa se intample?

BNR a spus clar, de mai multe ori: dorim relansarea creditarii, in special in lei. Acum, exista trei probleme: bancile au multe credite neperformante – adica au dat bani cu imprumut si acum nu mai pot sa ii recupereze (cei care le-au luat nu mai platesc). Ce au facut bancile? pana acum au luat toti banii pe care au putut pune mana si i-au folosit sa acopere “gaurile negre” ramase din perioada speculatiei imobiliare. Ce a ramas, adica mai nimic, s-a dus catre creditare. O alta problema e ca firmele au si ele credite si cererea nu mai e la fel de mare. Multe firme din Romania nu sunt prea sanatoase, financiar vorbind. Ultimul lucru pe care l-ar mai face acum bancherii e sa dea bani la firme riscante. Asa ca multi au nevoie de bani, dar .. nu au de unde sa ii obtina. O alta problema este populatia, care e speriata de bombe. Toti avem rude sau prieteni care au sau au avut probleme cu creditele sau probleme cu pierderea locului de munca. In situatia asta cine mai are curajul sa se inhame la noi credite? Practic, toate sectoarele economice s-au ascus in buncare, toti tin cu dintii de bani si stau cu frica zilei de maine.

In conditiile astea, BNR s-a decis sa intervina. Incepand din primavara anului trecut au inceput sa scada dobanzile la lei. Teama si blocajul in economie e mare asa ca efectele inca nu apar. Mugur Isarescu ne indeamna: luati , e ieftin..  da inca economia nu il asculta. Totusi , e o chestiune de timp pana cand lucrurile vor incepe sa se miste vizibil.

Intai, cresterea economica s-a vazut doar in cele mai bune sectoare economice: exporturile si IT-ul. E normal. Primii care ies din criza (daca au intrat …) sunt cei care au cea mai mare cerere. Ulterior, si alte firme vor incepe sa capete curaj si sa aiba profituri mai mari. Dupa ce firmele incep sa creasca vor angaja mai mult, sau vor creste salariile (sau amandoua) si dezghetarea va ajunge si la omul de rand. Vrem nu vrem, asa functioneaza economia: intai firmele performante dupa care restul firmelor dupa care angajatii..

Cand asta?

in 2013, firmele de exporturi au avut deja parte de o crestere economica semnificativa. Deocamdata doar acolo s-a simtit. In 2014 probabil majoritatea firmelor de productie vor simti o revigorare a activitatii. Va dura insa pana cand managerii vor avea incredere in cresterea asta economica. Probabil ca vor fi mai optimisti spre sfarsitul anului. Pentu angajati, cel putin prima parte a anului 2014 nu va aduce nici o schimbare. Cei din anumite firme, ar putea sa simta ceva ceva prin toamna-iarna. Daca nu, cel mai sigur incepand cu 2015. Cand salariile vor mai creste si somajul va mai scadea, va mai reveni si apetitul pentru consum. Creditele vor fi ceva mai ieftine atunci si frica mai mica. Odata ce populatia va incepe din nou sa consume, se va mai simti un plus la economia Romaniei si preturile in piata imobiliara si auto vor incepe din nou sa creasca. Si asa vom incepe un nou ciclu economic si istoria se va repeta sub alta forma si cu alti actori.

Mai e insa ceva…

Nu totul e insa lapte si miere. Exista si un efect negativ la relansarea creditarii: Cu cat leii sunt mai ieftini si mai multi in economie, cu atat sunt mai putini valorosi. Cu cat sunt mai putin valorosi, cu atat cursul se va deprecia mai mult si inflatia va creste. DIn economie nu exista doar alb si negru ci nuante de gri. Din pacate, cei cu credite in valuta vor gafai in continuare inca o bucata buna de vreme. De altfel asta e si unul din mesajele BNR: relansam creditarea, insa in lei, nu in valuta.

Articolul este scris de Radu Ciofu, analist financiar Admiral Markets.

Filed in: Economie

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Read previous post:
fiscal_cliff_sign_02
Cod fiscal 2014

Anul fiscal 2014 are un cod fiscal upgradat cu OUG 111/2013 Cod fiscal 2014 Arhiva... more »

Close